Van
- MERT - GÜLÇİN GÜÇLÜ
- 18 May 2020
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 May 2020

Van:
*** Öğretmenliğin kaderinde vardır zorunlu hizmet. Kimi Batı da, kimi Karadeniz de büyük bir kısmı ise Doğu da gerçekleştirir bu görevini. Biz de zorunlu hizmetini doğu da yapan öğretmenlerdeniz. Van ise doğunun en önemli ticaret, turizm ve sanayi şehirlerindendir. Son yıllarda İran, Irak ve Suriye’den hem para değerleri hem de biraz ülkelerinde ki baskıdan kurtulmak için Van’ı tercih ediyorlar. Alışveriş, lüks oteller, aqua parklar, gece kulüpleri ve tekne partileri İranlı zenginlerin tercihi oluyor. Van Gölü’nün büyüklüğü ve ihtişamını anlamak için kesinlikle görmek gerekir. Çünkü bölge halkının da dediği gibi aslında dev bir deniz gibi serilir önünüze. Öyle ki Tatvan- Van arası Van gölü üzerinde seyahat eden feribotun ulaşım süresi 4.5-5 saat arasındadır. Van hem tarihi hem de kültürel açıdan çok zengindir. En az 3-4 gün ayırarak Van seyahatinizi gerçekleştirmenizi tavsiye ediyoruz. Van ortalama 1700 m. Yüksekliğe sahip bir yerdir. Dolayısıyla Ege bölgesindeki çoğu dağdan daha yüksekte bulunur. O çok büyük göl sizi aldatmasın. Ziyaretinizi bahar mevsimleri ya da kışın gerçekleştirecekseniz eğer kıyafet önleminizi almanızı tavsiye ederiz.

Nasıl Gidilir:
*** Van’a eğer Ege Bölgesi veya Marmara bölgesi gibi batıda olan şehirlerden ulaşım sağlayacaksanız kara yolu ile ulaşmanız uzun zaman alacaktır. Biz İzmir – Van arasında 6-7 kez kara yolu kullanarak seyahat gerçekleştirdik. Toplam yolculuk süresi 26-30 saat arası sürmektedir. En kolay ve ekonomik olanı ise hava yoludur. Sun Express firması direkt uçuşlarda bu konuda ön plana çıkıyordu. Van hava alanı şehir merkezine çok uzak bir konumda değil. Ayrıca Van hava alanına indiğinizde hem ilçelere hem de şehir merkezine rahatlıkla ulaşabileceğiniz toplu taşıma araçları bulunuyor.

Neler Yapılır:
***Akdamar Adası: Van’ın en çok turist çeken adasıdır. Van gölü üzerinde bulunan ise en büyük ikinci adadır. Üzerinde adanın her yerine dağılan harika badem ağaçları ve restorasyonu geçtiğimiz yıllarda tamamlanan Akdamar klişesi bulunmaktadır. Kilisenin yapılarının büyük bir bölümü ziyarete açıktır. Adaya çıkarken müze kartı kullanmanız veya cüzi bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor. Adaya geçmek için feribot kullanmanız gerekiyor. Van merkezden Gevaş tarafına doğru sahil yolculuğu yaparak 40 dk sonra iskeleye ulaşıyorsunuz. Aracınızı park edip küçük teknelere biniyorsunuz ve 20-25 dk. sonra adaya varıyorsunuz. Edremit’ten de kalkan feribotlar ile ulaşabilirsiniz ancak her mevsim yok diye biliyoruz. Ada da çayınızı kahvenizi içip, manzaraya doyabileceğiniz birkaç tane kafe de bulunuyor. Akdamar adası ile ilgili birkaç önerimiz olacak. Birincisi adanın ziyaretini badem çiçekleri açtığı döneme (Mayıs ayının ortalarına doğru) denk getirirseniz harika görsel şölen oluyor. İkincisi ise Akdamar Kilisesine ulaştıktan ve ziyareti gerçekleştirdikten sonra doğa yürüyüşü seviyorsanız hemen klişenin yanında olan tepeyi tırmanıp manzaranın tadını çıkarmanız. Ada da tavşanlar kaplumbağalar ve bin bir çeşit bitki size eşlik edecektir.

*** Van Kalesi : Şehir merkezine yalnızca 5km uzaklıkta bulunur. Urartular tarafından M.Ö 9 yy . da inşa edildiği bilinmektedir. Kalenin tırmanma yolu zahmetli ve yorucu ancak yukarıda manzara çok güzeldir. Van kalesinin çevresi de turistler için düzenlenmiş birçok alan vardır.
*** 100.Yıl Üniversitesi Van Kedisi Evi: Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan tür Van Kedilerinin bakımının yapıldığı, üremelerinin sağlandığı ve koruma altına alındığı bir merkezdir. Öyle çok büyük, hayvanat bahçesi ayarında bir yer değil ancak kedileri seviyorsanız sadece bu hayvanların o güzel gözlerine bakmak için bile uğranabilir.
*** Kayak mekarınız varsa çok uygun fiyatlarla kayak yapmak istiyorsanız Abalı Kayak merkezini ziyaret edebilirsiniz.

*** Muradiye Şelalesi: Van- Erciş arasında bulunur. Van gezinizi tamamladığınızda Erciş’e doğru geçmeye karar verdiğinizde ziyaret edebilirsiniz. Yaklaşık 18-20 m. Yükseklikten çok yüksek bir debi ile akmaktadır. Şelalenin hemen yanında asma köprüden manzarasını seyredebilirsiniz. Dilerseniz tam karşısında yer alan kafelerden çayınızı içebilir. Şelalenin yüzünüzü serinleten sularında keyif yapabilirsiniz. Kışın ziyaret gerçekleştiriyorsanız şelale 3-4 ay süresince donuyor. Görsel bir şölen ve bölge fotoğrafçılarının uğrak noktası haline geliyor.

*** Erciş: Gelelim bizim 4 sene yaşadığımız bizce Van’ın en güzeli İlçesi Erciş’e. Van – Erciş arası yaklaşık 100 km. Ancak yol çok güzel ve göl kenarından yolculuk yaptığınız için hızlı geçiyor. Erciş için en az 1 gün ayırmanızı tavsiye ederiz.
*** Balık Bendi: Erciş’in hemen girişinde bulunan yılın 8-9 ayı sosyal tesis olarak kullanılan mesire alanıdır. Ancak Mayıs-Haziran döneminde ziyaret ettiyseniz çok şanslısınız. Sadece Van gölünde yaşayan bir balık türü olan inci kefali su sıcaklığı 13 derecenin üstüne çıktığında yumurtlamak için Van Gölü’nün sodalı sularından kaçarak tatlı sulara doğru yolculuk yapar. Balık Bendi ise bu yolculuğun başladığı noktadır. Milyonlarca hatta milyarlarca inci kefali bu noktada kayaların, akıntının üzerinden zıplaya zıplaya akarsuyun üst noktarına ulaşmaya çalışır. Balıkların bu emekleri Dünya’da çok nadir görülebilecek harika bir görsel oluşturur. Yaklaşık 1 hafta süren şenlikler bölgede gerçekleştirilir.

*** Erciş Sahil : 2011’de gerçekleşen depremden sonra TOKİ sahil şeridine konutlar yapmaya başladı. Bu konutlarla beraber sahil şeridi Erciş merkezle beraber gelişmeye başladı. Şu an bahar aylarında ve yaz aylarında sahil şeridi sanki bir yazlık belde edasıyla sizi karşılıyor. Kafeler, iskeleler, plaj, yüzen insanlar, tesisler vb her şey var. Mutlaka bir tur atıp sahilde bulunan bir kafede keyif yapmanızı öneririz.
*** Çelebibağ Plajları: Eğer kamp atayım, biraz güzel kumların olduğu plajlarda yüzeyim, keyif yapayım derdindeyseniz Çelibibağı plajlarını ziyaret edebilirsiniz. Bölgede tesisleşme de var. Herhangi bir tesiste yüzerken karlı dağları seyredebileceğiniz manzaraları bulacaksınızdır.

Ne Yenir:
*** Aslında Van’a özgü bir yemek söylemek zor. Ancak Van bir öğünle karşımıza çıkıyor. Kahvaltı Van’da çok önemli hem Van merkezde hem de ilçelerde bu harika kahvaltının tadına varabilirsiniz. Ayrıca sadece bu bölgede tadına bakabileceğiniz birkaç isim vereceğiz. Araştırması sizden ;
· Uçkun
· Erciş Üzümü
· Otlu Peynir
· Tandırda İnci Kefali
· Ayran Aşı
*Keledoş
Comments