Şirince
- MERT - GÜLÇİN GÜÇLÜ
- 18 May 2020
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 May 2020
***Şirince:
*** İzmir’in şirin ilçesi Selçuk’un şirin köyü Şirince… Ne şirin değil mi yazması bile. Şirince adının taşıdığı kadar şirin, mimarisi kendine has ve bir o kadar da turistik bir köydür. Bakmayın adının Şirince olduğuna aslında tarihte gerçek adı çirkinceymiş. Özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmîleştirilmiştir. (Wikipedia) Günümüzde köyün geçim kaynağı şarap üretimi, bağcılık, zeytincilik ama temel unsur tabii ki turizm. Maya takvimi ve kıyamet olayını bilmeyenimiz yoktur. Gerçekten de Şirince de kıyamet kopmadı. Neyse ki kopan yer de yok. Ancak bu kıyametten kurtulacak yerlerin başında gelen Şirince efsanesi buranın ününe ün katmış durumda.

*** Şirince, Kuşadası-Efes Antik Kenti- Meryem Ana Evi gibi Ege’nin en çok turist ağırlayan merkezlerine sadece 10-15 dk. uzaklıktadır. O nedenle genelde turistik turlar öğleden önce Efes Antik Kenti ve Meryem Ana gezilerini tamamladıktan sonra akşam üstünü Şirince Köyü’ne ayırmaktadırlar. Sizde aklınızda bir Şirince gezisi tasarlıyorsanız Meryem Ana, Yedi Uyuyanlar ve Efes Antik Kentini de dahil eden iki günlük bir plan yapabilirsiniz.

Nasıl Gidilir: Şirince’nin popülerliğinin ana sebeplerinden biri de tatil beldelerine ulaşım için kullanılan yol güzergâhlarına çok yakın olmasıdır. Şirince’ye ulaşım çok zahmetli değildir. İster özel aracınızla isterseniz de toplu ulaşım kullanarak köye ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul, İzmir, Ankara şehirlerinden Şirince’ye gelmek için önce İzmir’e gidiyoruz. İzmir’den Gaziemir- Aydım Otobanı-Selçuk güzergâhını takip edebilirsiniz. Selçuk’tan köy minibüsleri her yarım saatte bir köye ulaşım sağlıyor. Özel araçları ile gelenler için 7-8 km’lik bir tırmanış bekliyor. İzmir- Şirince arası yaklaşık 85 km’dir. 1 saat 15 dk. kadar yolculukla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ne Yapılır:
***Köy Sokakları: Şirince sahip olduğu mimari, otantik ruhu ve köy içindeki tarihi mekanları ile ön plana çıkıyor. Bu kadar özelliği olan bir köyde ise yapılacak en güzel aktivite yürüyerek keşif yapmaktır. Zira her sokak ayrı bir tat ayrı bir görsel şölen sunacaktır size. Sokakları gezerken dükkanlardan ziyade evinin önünde satış yapan gerçek Şirinceli Teyzelerden alışveriş yapmanızı tavsiye ederiz. Papatya, dağ kekiği, baharatlar, çeşitli Şirince hatıraları, havlular, ev yapımı sabunlar, reçeller, şifalı bitkiler, türlü türlü güzelliklerle süslü tezgâhlar sizleri bekliyor olacaktır.
***Aziz John Baptist Kilisesi: Köy içerisinde bulunan kiliseye ulaşmak için taş sokaklar arasında küçük tabelaları takip edebilirsiniz. Birkaç sene öncesine kadar restorasyonu yapılmamış âtıl durumda bulunan bir kiliseydi ancak geçtiğimiz yıllarda restore edilerek ziyarete açılmıştır. Tarihi ile ilgili çok bilgi bulunmasa da birkaç kez restorasyon gördüğü biliniyor. Önündeki dilek kuyusu ve kilisenin dokusu oldukça güzel ve ziyarete değerdir.

*** Şarap Mahzenleri: Köy sokaklarında gezerken sizi sağlı sollu şarap evleri karşılayacak. Köyün geçim kaynaklarından biri olan şarap üretimi turizm içinde ön plana çıkmış durumdadır. Neredeyse her sokak da birkaç tane şarap evi bulunuyor. Sizi tadım için davet ediyorlar. Ücretsiz tadım yapabilir, şişe açtırabilir, bazılarında meyve ve peynir tabaklarıyla şarap keyfi yapabilirsiniz. Genellikle satılan şarapların birçoğu meyve şarabıdır. (Karadut, Nar, Erik, Böğürtlen, İncir…) Bazı eski şarap evlerinin mahzenlerini gezebilir ve kaliteli şaraplar satın alabilirsiniz. Özellikle Aziz John Kilisesinin hemen bitişiğinde bulunan mahzen müze olabilecek kadar otantik içeriğe sahiptir. Ancak ne yazık ki artık el yapımı şarap bulabilmek imkansız.

*** Nesin Matematik Köyü: Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin ve Sevan Nişanyan tarafından matematik sevgisi aşılamak için kurulmuştur. 2007 yılından beri hizmet vermeye devam eden bu yerleşke her yaştan çocuğun matematik sevgisini arttıracak, ufukları genişletebilecek bir eğitim merkezidir. Çocuklar burada ağaç dikmeyi, yemek yapmayı, sosyalleşmeyi öğrenerek kendilerini geliştirebilirler. Yapısı, otantik ortamı, sınıfları ve hocalarıyla sanki Harry Potter serisi içerisinde kaybolmuş hissine kapılacaksınız.
***Tiyatro Medresesi: Yine Şevan Nişanyan tarafından inşa ettirilen bir sanat merkezidir. Amatör veya profesyonel fark etmeksizin bir çok sanatçının buluşma ve sahneye çıkma fırsatı bulduğu bir nevi sanat eğitimi merkezidir. Ağustos ayında oyunlar da sergilenmektedir. Hem yapı hem de kültürel ortamını görmek için ziyaret edebilirsiniz. Tiyatro, müzik, dans, felsefe gibi bir çok alanda da eğitim alabilirsiniz.

Ne yenir: Son yıllarda ki turist sayısından kaynaklı yemek kalitesi düştü diyebiliriz. Ancak yine de tadabileceğiniz lezzetleri şöyle bir listeledik
· Mürver Şurubu
· Kumda Damla Sakızlı Türk Kahvesi
· Otlu Gözleme
· Karadut Suyu
Comentários