top of page

Dalyan


***Dalyan:

***Dalyan, Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı bir mahalledir. Burada yer alan ve Dalyan diye adlandırdığımız bölge Köyceğiz gölünün dalyanıdır. Aslında Dalyan Sığ lagünlerin ağız kısımlarının kapatılarak yapılan balıkçılık yöntemi olarak tanımlanır. Ancak bizim Köyceğiz Dalyan’ımız öyle bir isim yaptı ki ‘Köyceğiz Gölü'nü denize bağlayan boğaz’ olarak sözlüklere girdi. Dalyan, Köyceğiz Gölü ile Akdeniz'i birleştiren ana kanal üzerinde bulunur. Dalyan kanalının denize ulaştığı yer olan İztuzu Plajı deniz kaplumbağaları olan Caretta Caretta'ların yumurtalarını bıraktıkları kumsallardan biridir. Bu mahallenin ana geçim kaynağı geçmişte Pamuk ve balıkçılık olsa da günümüzde turizm birinci sırada yer almaktadır.

***Nasıl Gidilir: Dalyan konum olarak Akyaka ve Fethiye'nin tam ortasında bulunmaktadır. İstanbul ve İzmir’den gelenler klasik Aydın-Yatağan-Muğla güzergahını takip edebilirler. Akyaka ve Köyceğiz’i geçtikten sonra Beyobası’ndan sağa dönüyorlar. Yaklaşık 12 km. sonra Dalyan’a ulaşabileceklerdir.

*** Ne Yapılır: Dalyan’da çok gizli bilgiler, çok bakir yerler tavsiye etmesi çok zor. Çünkü hem çok küçük hem de yolları çok sınırlıdır. Ancak yine de kesinlikle görmeniz ve tecrübe etmeniz birkaç noktasını yazmadan geçemeyeceğiz.

*İztuzu Plajı: Görsel açıdan bir doğa harikası olan plajın bir diğer adı da Turtle Beach’dir. Tesislerin olduğu ve tatlı su ile birleştiği noktaya kara ile ulaşım yok. Buraya ulaşmak için biz Dalyan’da kooperatife ait olan tekneleri kullandık. Bu tekneler hem Dalyan içinde geziyor. Hem kaya mezarlarını gözlemlemenizi sağlıyor. Hem de Plaja gidiş dönüş ulaşımınızı sağlıyor. Gittiğiniz tekne ile dönme zorunluluğunuz yok. Dönüşte dolmuş sistemli dolan tekne kalkıyor ve sizi tekrar Dalyan’a getiriyor. İsterseniz özel tekne kiralayarak turunuzu daha renkli hale getirebilirsiniz. Plaj genellikle dalgalı ama kum ve tesisler gayet iyidir. Yüzerken sezonda Caretta Caretta’larla karşılaşma ihtimaliniz var. Biz hem tatlı su tarafında hem de deniz tarafında yüzdük. İkisi de ayrı bir keyifliydi. Rehabilite edilen birkaç kaplumbağa var. Ziyaret edip bilgi alabiliyorsunuz. Kaplumbağalar gerçekten büyük ve bazılarının psikoloji bozulduğu için insanları ısırabiliyor. Dikkatli olmakta fayda var. Kaplumbağaların en sevdiği yiyecek mavi yengeç, eğer yanınızda birkaç tane tutarsanız tatlı su tarafına attığınızda yakından izleyebilirsiniz. Plajın her noktasında yumurta kafesler bulunuyor. İsterseniz plajın Doğu ucuna araçla gidip plajdan yararlanabilirsiniz. Cüzi bir otopark ve plaj ücreti alınıyor. Alınan ücretler Caretta Caretta’lar için kullanılıyor.

*Kaunos Antik Kenti: Tarihi M.Ö. 10yy.’a kadar dayanan bir liman kenti olmasına rağmen şu an da alüvyonlar sebebiyle biraz içeride kalmış durumda. Antik kentte bulunan eserler ve tiyatro fena durumda değil. Özellikle tiyatronun basamakları üzerinde yetişmiş zeytin ağaçları ilginç görüntü oluşturuyor. Fotoğraf severler de Kaya mezarlarını görüntülemek için antik kenti ziyaret ediyorlar. Manzarası da bir ayrı olan antik kenti akşam üstü gün batımına doğru ziyaret ederseniz. Harika bir gün batımı izleyebilirsiniz.

***Kaunos Kral Mezarları: Müze kartıyla saat 19:30’a kadar ziyaret edebileceğiniz bizce değeri hala tam olarak anlaşılamamış Dünyaca ünlü eserlerdir. Türkiye tanıtımında kullanılan görsellerde de sürekli yerini alıyor. 2500 yıllık anıtlar tapınak mezarı olarak inşa edilmiş ve harika bir el işçiliği sanatıyla süslenmiştir.

***Çamur Banyosu: Kooperatif teknelerinden kalkmadan önce Çamur Banyosu alanına uğrayıp uğramadığı ile ilgili bilgi isteyiniz. Bazı tekneler uğramıyor. Bazıları ise turlarına bu bölgeyi de dahil ediyorlar. Sultaniye Kaplıcaları en ünlü tesislerden. Doğal olan bölgeler de var. Eğer özel bir tekne kiraladıysanız, bu tesis olmayan çamur alanlarına da gidebilirsiniz. İztuzu ve Çamur banyosu alanı birbirine ters konumda yani tekne önce doğuya çamur banyosuna sonra İztuzu’na giderse turunuz daha sağlıklı olur. Eğer tekneniz gitmediyse dert etmeyin arabaya döndüğünüz de Sultaniye Kaplıcalarına Kara yolu ile de ulaşabilirsiniz. Çamur tam bir şifa kaynağı, ancak çok kokuyor. Biz de çılgınlık yapıp tüm vücudumuzu çamurun içine attık. Sonra güneşte bekliyorsunuz ve vücudunuz gerginleşiyor. Daha sonra arınmak için şifalı sular kullanılıyor. En son da 39 derecelik şifalı havuza girip tamamlıyorsunuz. Ziyaret etmeden dönmeyin derim.


***Radar Tepesi: Türkiye’de izleyebileceğiniz en iyi 5 manzaranın rahatlıkla içine girebilecek bir noktadır. İztuzu’nun doğu ucuna doğru ilerleyerek toprak ve taş olan yoldan tırmanmanız gerekiyor. Eğer arabanız yüksek bir model değilse tırmanmanız zordur. Bütün Dalyan’ı, kanalları, gölleri, adayı görebiliyorsunuz. Harika fotoğraflar için ve gün batımı için tavsiye edilir. Zirveye çıkmak istiyorsanız safari araçları ile ulaşım sağlayınız. Yukarı çıktıkça yol kötüleşiyor.

*** Bunların dışında eğer yakınlarda yüzmek isterseniz harika koylar var. Bu koylardan bazıları Türkiye’nin en meşhurları;

· Ekincik Koyu( 64 km)

· Kargıcak Koyu (16km)

· Aşı Koyu (20km)

*** Bunların dışında bölgede ;

· Yuvarlak Çay

· Sülüklü Göl

· Sülüngür Gölü

· Caretta Caretta Hastanesi ziyaret edilebilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

05062882870

©2020, travelortravel tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page